Dziś bardzo prosty, choć wieloskładnikowy, mus korzenny z batatów. Słodkie ziemniaki lub pataty występują w różnych odmianach i kolorach. Jednocześnie wszystkie mają mnóstwo witamin oraz minerałów. Są dobre dla cukrzyków oraz posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Zazwyczaj przygotowuje się z nich frytki, ale ja zachęcam do przygotowania słodkiego kremu, który wzbogacony dodatkami i przyprawami korzennymi, będzie się świetnie nadawał jako MUSOWY dodatek np. na śniadanie.
Bataty można gotować, grillować i piec. Zanim jednak wybierzesz własny sposób ich przyrządzenia, zwróć uwagę, by kupić bulwy, które są twarde, pozbawione plam i obtłuczeń. Przechowuj je w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu (nie w lodówce) – zachowają świeżość nawet do 10 dni.
Jeśli chcesz zapobiec ciemnieniu batatów po obraniu, musisz je od razu ugotować lub do czasu przetworzenia umieścić w wodzie.
Przepis na mus korzenny z batatów
1,5 szklanki puree z batatów (mogą być ugotowane na parze lub upieczone)
1 banan (opcjonalnie, w moim przepisie go nie ma)
2,5 łyżki pasty tahini
garść rodzynek (zamiennik to daktyle, ale wcześniej namoczone w wodzie by zmiękły)
¾ szklanki mleka koksowego (jeśli wolisz inne mleko zamień np. na migdałowe)
1,5 łyżeczki skórki z pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego (można zrezygnować)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki ziarenek wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
szczypta soli
Bataty pokrój na większe kawałki, upiecz lub ugotuj na parze. Odstaw do przestudzenia. Obierz ze skórki i zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki krem. Konsystencję kremu zmieniaj poprzez dodanie mleka.
Zaproponowane dodatki możesz zmieniać w zależności od indywidualnych upodobań.
Mus możesz podawać jako dodatek do kanapek, naleśników lub jako samodzielny deser. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku (słoiczku) do 5 dni.
W podanym przepisie fajne jest to, że można go dowolnie modyfikować i nawet po zmiksowaniu doprawić, wybrać swoje ulubione dodatki i konsystencję.
Smacznego!