Macaronada to nic innego jak ciasto makaronikowe tylko przygotowane w formie tortu i przełożone kremem. Może lekko awangardowe, ale gwarantuję Ci, że szybko znika z talerza. Jest wciągające i przepyszne. Jednym słowem to wariacja na temat makaroników, taki un excellent macaron. Dziś w kolorze różowym, z kandyzowanymi płatkami róż i liczi.
Kolejny przepis z cyklu francuskie wypieki. Tym razem wariacja na temat makaroników, szyk i elegancja oraz prostota dekorowania. Zastosowanie wody różanej, olejku oraz kandyzowane płatki róż świetnie się komponują z liczi oraz aksamitnym crème pâtissière. Zwróć uwagę, że delikatnie zmieniają się proporcje w kremie, choć oczywiście zasada jego przygotowania jest taka sama. Dla urozmaicenie wnętrze macaronady jest wypełnione trzema smakami. Krem budyniowy został wzbogacony likierem z czereśni, białą czekoladą oraz wodą różaną. Do tego wszystko jest poprzetykane liczi i kandyzowanymi płatkami róży.
Jeśli nie masz pod ręką kirschu, polecam Ci eksperyment z innym likierem z nutą owocową, np. gruszkowym czy wiśniowym. Nic się nie stanie, jeśli ten składnik pominiesz.
Może Ci się wydawać, że przepis nie dość, że ma wiele składników, to jest trudny. Nic bardziej mylnego. Sugeruję wykonywać wszystko w następującej kolejności:
- Kandyzowane płatki róż
- Macaronada
- Krem różany
Chciałam jakoś mądrze przetłumaczyć nazwę tego deseru, ale uznałam, że nie ma sensu. Macaronada chyba wyjaśnia wszystko.
Smak i aromat róży w deserach i wypiekach
Smak róży jest ciekawy i oryginalny. Możesz nim wzbogacić deser na kilka sposób. Olejkiem różanym, który jest bardziej skoncentrowany, możesz aromatyzować kremy, musy i lody. Wody różanej możesz dodawać do musów i tych deserów, które potem redukujesz. Świetnym pomysłem na urozmaicenie smaku są kandyzowane płatki róży. Możesz ich użyć również do dekoracji makaroników, deserów oraz tortów.
Składniki na Macaronadę
240g cukru pudru
170g zmielonych migdałów, bez skórki
4 białka (120g)
35g cukru drobnego
Kilka kropel soku z cytryny
Odrobina barwinka różowego
Składniki na różany crème pâtissière (proporcje trochę się różnią od klasycznego kremu)
300ml mleka
25g masła
4 żółtka (80g)
50g cukru
25g skrobi kukurydzianej
……………….
2 listki żelatyny (4g)
75g miękkiego masła
40g kuwertury białej czekolady
1 łyżka likieru kirsch (likier z czereśni)
8 kropli aromatu różanego
1 łyżka wody różanej
75g miękkiego masła
120ml śmietanki kremówki 36%
50g mascarpone
Składniki na kandyzowane płatki róż
20ml białka
30g cukru drobnego
100g płatków róży (jadalnej, bez pestycydów) – 1 duża róża wystarczy
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kwiatach jadanych, zapraszam do lektury wpisu, kliknij tutaj.
Do wypełnienia
20 sztuk liczi (z puszki, odsączonych)
100g kandyzowanych płatków róż
Dekoracja
Płatki róży i cukier puder do posypania
Przygotowanie Macaronady
Narysuj na dwóch arkuszach papieru do pieczenia 2 okręgi, każdy o średnicy 22 cm. Rozgrzej piekarnik do 180C. W osobnej misce wymieszaj cukier puder i zmielone migdały. W drugiej misce ubij białka na sztywno i dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Dodaj różowy barwnik. Wymieszaj. Przy pomocy rózgi wymieszaj delikatnie cukier puder z migdałami z ubitą bezą, najlepiej w 3 partiach. Przełóż masę do rękawa z okrągłą końcówką i wyciśnij dwa okręgi, zaczynając od środka narysowanych okręgów na papierze. Piecz 25 minut. Odstaw do wystudzenia na kratce.
Różany krem
Przygotuj crème pâtissière. Żeby dowiedzieć się, jak to zrobić, kliknij tutaj.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Rozpuść białą czekoladę, przestudź. Dodaj do crème pâtissière miękkie masło gdy krem jest jeszcze ciepły, wtedy masło się rozpuści podczas mieszania. Podobnie z odciśnięta z wody żelatyną i rozpuszczoną czekoladą. Dodaj do całości likier i olej różany, wymieszaj. Odstaw do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie utrzyj masło na gładko oraz w osobnej misce śmietankę na sztywno z mascarpone, dodaj do schłodzonego crème pâtissière. Wymieszaj. Krem jest gotowy.
Kandyzowane płatki róży
Rozgrzej piekarnik do 120C. Białko roztrzep widelcem. Oczyść płatki róży, które następnie smaruj białkiem nakładając go pędzelkiem, posyp drobnym cukrem z obu stron i piecz 5 minut. Gotowe.
Składanie Macaronady
Odwróć do góry nogami jeden upieczony blat makaronikowy. Wyciskaj krem z rękawa pozostawiając odstępny na liczi, kropka kremu, liczi i tak wokół brzegu okręgu. Na środku wyciśnij z kremu spiralę. Poukładaj na nim liczi i kandyzowane płatki róży. Przykryj drugim blatem makaronikowym. Wyciśnij kilka kropek kremu, by przykleić płatki róży, całość posyp cukrem pudrem. Gotowe.
Najlepiej przed podaniem schłodzić deser w lodówce przez 50 minut.
Przechowuj w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!