Pascha Wielkanocna

Domyślam się, że nie jest to deser, który króluje na Wielkanoc w każdym domu, podobnie jak sernik czy mazurek. Ale uwierzcie mi pascha jest przepyszna, smak trochę pomiędzy sernikiem pieczonym a na zimno. Koniecznie musicie ją wprowadzić do swojego Świątecznego menu, szczególnie, że nie jest trudna w przygotowaniu. Zapraszam do przygotowania tego północno-rosyjskiego deseru.

Najczęściej przygotowuje się ją z sera, śmietany, kefiru, jajek i cukru z dodatkiem bakalii.

Jaja oznaczają życie, stąd ich obecność, z kolei ser, bakalie, wanilia i cukier symbolizują bogactwo i dostatek. Deser jest najczęściej przygotowywany tylko na Wielkanoc. Kształt paschy, ściętej z góry miał natomiast przypominać grób Chrystusa.

Przeszukując internet znajdziesz dwa rodzaje przepisów i wariacje na ich temat:

  • Na bazie białego zmielonego sera
  • Na bazie mleka i kefiru, ewentualnie kwaśnej śmietany, z którego przygotowuje się ser
  • Są oczywiście jeszcze wersje musowe 🙂

I właśnie dlatego, żeby nie było zbyt łatwo i szybko, przygotujemy dziś przepis, który wydawać się może troszkę trudniejszy, ale wcale taki nie jest. Zanim jednak do niego przejdę, sięgnijcie po kilka wskazówek.

Porady i uwagi dotyczące paschy:

  • Jest to słodki deser i przed tym nie można się bronić.
  • Używa się laski wanilii i lepiej jej w tym przypadku nie zastępować ekstraktem – jeśli tylko dacie radę. Oczywiście i bez niej nic się nie stanie.
  • Używa się tłustego sera, nie tego z wiaderka, by pascha nie była zbyt mokra, lepiej by ser był suchy a samą konsystencję paschy można było regulować śmietanką.
  • Paschę przygotowuje się na pewno dzień wcześniej, tak by mogła przez noc poleżeć w lodówce. Podany przepis wymaga powiedzmy półtora dnia.
  • Używasz takich bakalii jakich lubisz: rodzynek, skórki pomarańczowej, moreli, żurawiny, orzechów. Można namoczyć bakalie (najczęściej rodzynki) w alkoholu. Świetny jest rum, ja użyłam Amaretto.
  • Możesz użyć również skórki startej ze świeżych owoców cytrusowych.
  • Pamiętaj, pascha ma smakować Tobie i dodajesz to, co lubisz.
  • Jeśli wolisz, zmniejsz o połowę podane składniki, ale będziesz potem żałować, bo pascha jest przepyszna.
  • Podczas wykładania Paschy do formy, bądź dokładny/a. Dobrze ugnieć, wyrównaj gazę. Jeśli tego nie zrobisz, każde zagięcie będzie widoczne na Twoim deserze.

Przepis na tradycyjną paschę:

2 litry mleka

6 jaj

500ml kefiru (kwaśna śmietana też jest ok)

1 laska wanilii

1 szklanka cukru pudru

300g masła miękkiego

Garść rodzynek + alkohol, u mnie Amaretto

Pół garści żurawiny, pół garści płatków migdałowych – lub co wolisz

Skórka starta z całej pomarańczy

2 łyżki lub 3 śmietanki kremówki 36% opcjonalnie

Gaza

Rodzynki namocz w alkoholu, niech wypiją wszystko. Możesz zostawić je na całą noc. Ten dodatek alkoholu da fajny smak Twojemu deserowi. Przygotuj ser, a żeby dobrze go odsączyć, zrób to dzień wcześniej, by przez noc poleżał w lodówce. Rozpocznij pracę od roztrzepania kefiru z jajkami. W garnku zagotuj mleko z laską wanilii, nasionka oczywiście możesz wcześniej wyskrobać i dodać do mleka. Do gotującego się mleka wlewaj mieszankę z jaj i kefiru, powoli, cały czas mieszając.

Gotuj tak długo aż wytrąci się serwatka i oddzieli ser. Przy 2 litrach mlekach to trochę potrwa, ale uda się. Odstaw do przestudzenia. Durszlak wyłóż gazą, najlepiej podwójną warstwę, pod durszlak podstaw miskę, żeby ściekała do niej serwatka i odstaw tak do odsączenia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia rano odciśnij nadmiar. Powstały ser ma być suchy.

Utrzyj masło na puch z cukrem pudrem. Powoli dodawaj ser. Utrzyj, możesz mikserem. Po chwili masa będzie stanowiła całość. Oceń czy trzeba dodać śmietanki. Dodajesz ją, jeśli uznasz że masa jest za sucha. Możesz to ocenić po dodaniu bakalii. Wszystko razem wymieszaj. Przygotuj miskę, której kształt docelowo będzie kształtem Twojej paschy. Wyłóż ją gazą i przełóż masę serową, dociśnij, owiń na górze nadmiarem gazy i przyciśnij talerzem. Wstaw do lodówki do stężenia. U mnie to jakieś 2h.

Przełóż na paterę, talerz i udekoruj.

Smacznego

Jeśli spodobał Ci się przepis, przekaz go dalej, udsotępnij innym Łasuchom. Jeśli zaś masz uwagi, pytania, komentarze, podziel się nimi ze mną.

Kinga

2 komentarzy

    • Witam. Tak można dodać. Wystarczy je posiekać. Można oczywiście razem z innymi bakaliami namoczyc je. np. w rumie albo w innym mocniejszym alkoholu. Oczywiście można też namoczyć w wodzie. pozdrawiam Kinga

Skomentuj Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *