Zima w pełni a mi się zachciało motywów kwiatowych. Nie mogę się doczekać wiosny. Pomyślałam, że powycinam z ciasta kwiaty i liście i w ten sposób ozdobię tartaletki. Dzisiejszy wpis to kombinacja sernika i kruchej tarty. Do tego propozycja innego wykończenia klasycznej tarty plus garść porad, jak sobie poradzić z ozdobą ciasta właśnie wtedy, kiedy nie ma świeżych owoców, dobrych, polskich i w rozsądnych cenach oraz przede wszystkim smacznych.
Aby przygotować górę tarty, która ma być widoczna i ma być ozdobą samą w sobie, wybrałam wersję ciasta kruchego, która zawiera jajko. Ciasto troszkę rośnie podczas pieczenia – dość nietypowe dla kruchego ciasta (to zasługa proszku do pieczenia, z którego można zrezygnować), ale podczas studzenia opada. Tak naprawdę ważne, by ciasto nie było zbyt kruche, ponieważ podczas przygotowania wierzchu tarty, będzie się rozpadało i pękało podczas przenoszenia.
Wybór wzoru
Z doświadczenia wiem, że prostota broni się najlepiej. Zbyt przekombinowane wzory będą wyglądały dziwnie. Ale jednocześnie zachęcam do zabawy. Ja przygotowałam tartaletki o średnicy 8cm, więc wybrałam mniejsze foremki z wzorem kwiatka oraz liści. Okrągłe dziurki wycięłam przy pomocy końcówki dekoratorskiej. Paski wycięłam nożem. Słabo sprawdzają przy cieście kruchym bardzo małe wykrawaczki. Chodzi o to, żeby przygotować taki wzór, który będzie widoczny: na tyle duży by stanowił ozdobę a nie dziurę w cieście i nie tak mały, by podczas pieczenia ciasto się nie rozlało, zasłaniając tym samym wzór.
Techniki – triki przygotowania tartaletek
Przygotuj dobrze formę, wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto wtedy ładnie wychodzi z formy.
Wycinałam koła (okrągła foremka dopasowana do średnicy tartaletki) i dopiero wtedy komponowałam wzór. Niżej różne sposoby na wyłożenie foremek ciastem kruchym.
Pamiętaj by dobrze podsypać ciasto, jeśli będzie się kleiło do wałka, tortownicy, to niestety przy przenoszeniu szybko się przerwie.
Poszczególne elementy, w moim przypadku wycięte kwiatuszki, przymocuj do surowego ciasta za pomocą roztrzepanego jajka. Jeśli tego nie zrobisz, kwiatuszki mogą się po upieczeniu odkleić.
Nadzienie serowe do tartaletek nie powinno być nałożone z tzw. górką. Wystarczy tak jak na zdjęciu niżej.
Środki kwiatków u mnie są brązowe. Uzyskałam ten efekt, barwić mała część ciasta kakao. Liście są zielone, ponieważ użyłam herbaty Matcha. Oczywiście przed pieczeniem prezentują się lepiej niż po, ale moim celem było urozmaicenie a nie uzyskania rażąco wyraźnych kolorów.
Pamiętaj, by tak mocować kwiatki, żeby nie wystawały za bardzo za rant formy. Powinny być bardziej na cieście (mówię o brzegach) niż na bokach. Mogą podczas pieczenia spłynąć, utrudniając później wyjęcie ciastka z formy. Ciasto przykrywające masę dobrze sklej z podstawą. Dopiero potem mocuj ozdoby (kwiatki, paski).
Składniki
Ja w swoim nadzieniu serowym użyłam skórki pomarańczowej, ale możesz ją zastąpić mandarynką, cytryną. Tylko dobrze umyj owoce. Podobnie czekolada – u mnie była gorzka, ale u Ciebie może być mleczna.
Przepis na Tarto-serniczki straciatella
250g mąki pszennej
130g masła
100g cukru pudru
skórka z połowy pomarańczy
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko + łyżka mleka = roztrzepane do posmarowania góry
Z podanych składników zagnieć ciasto i odstaw na pół godziny do lodówki.
Formę wysmaruj masłem, wysyp mąką, ewentualnie bułką tartą, zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Zmieniają się wtedy walory smakowe.
Nadzienie z serkiem ricotta straciatella
500g serka ricotta
1 żółtko
1 jajko całe
100g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy
30g startej na tarce gorzkiej czekolady
Serek ricotta odsącz na sitku. Zmiksuj razem ze wszystkimi składnikami poza startą czekoladą. Dodaj ją dopiero na koniec i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Przygotowanie tartaletek
Wyjmij ciasto, podziel na pół (chcesz przygotować spód i górę), podsyp mąką i rozwałkuj tak, by można było wycinać koła. Ewentualnie ugnieć na dnie formy palcami – jak Ci wygodnie. Wyrównaj. Wyłóż masę serową, również wyrównaj. Przygotuj górę ciasta zgodnie z wybraną formą, kształtem, wzorem.
Jako opcja: Górę tarty można posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wtedy ciasto się zezłoci i będzie błyszczało.
Z przygotowanego ciasta wyszło mi 5 tartaletek o średnicy 8cm.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Odstaw na kratkę do wystudzenia.
Smacznego!