Miałam ochotę na deser mocno czekoladowy z nutą owoców cytrusowych i tak powstała kombinacja ciasta czekoladowego w wersji kruchej połączona z pomarańczowym budyniem oraz mocno czekoladowym ganache. Zapraszam na przepis.
Czekoladowe kruche ciasto z podanego niżej przepisu jest świetne, ponieważ super trzyma kształt podczas pieczenia nawet bez obciążeń. Nie spływa. Serdecznie polecam zabawę kształtem.
Tarta czekoladowa
160g mąki pszennej
30g kakao
60g cukru
szczypta soli
100g zimnego masła
1 jajo
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić na zwartą kulę, ewentualnie wrzucić do malaksera, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Przygotuj formę. Bez względu na to, czy jest to forma do tarty, czy forma do pieczenia babeczek (jak w moim przypadku), wysmaruj ją masłem i wysyp mąką. Rozwałkuj ciasto i wytnij koła, ewentualnie kształt kwiatka. Ja piekłam miseczki umieszczając ja na odwrocie formy do babeczek. Dzięki temu ciasto mi nie opadało podczas pieczenia. Nie musiałam go nakłuwać ani obciążać kuleczkami. Piecz w temperaturze 190ºC przez 25 minut. Wystudź.
Przygotuj orange curd. Przepis jest właściwie taki sam jak na lemon curd (zmieniasz tylko owoce), ale przypomnę:
1 i pół pomarańczy, sok i skórka z nich otarta
1 cytryna – sok i skórka (dodałam dla urozmaicenia smaku)
2 jaja
2 żółtka
200g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszaj razem i podgrzej do zgęstnienia. Gotuj na małym ogniu, tak by budyń się nie przypalił i białko nie ścięło. Ostudź. Budyniem napełnij czekoladowe miseczki.
Ganache czekoladowy
80g mlecznej czekolady i 140g gorzkiej czekolady (80%)
30g miękkiego masła
35g glukozy
250ml śmietanki 36%
Śmietankę podgrzej w garnku, czekoladę połam na równe kawałki. Odstaw. Jak tylko śmietanka będzie podgrzana, wyłącz ogień, dodaj masło, glukozę i wymieszaj. Dodaj czekoladę i mieszaj aż składniki się połączą, czekolada się rozpuści a masa będzie gładka. Odstaw na 12h do lodówki. Po tym czasie przełóż do rękawa z wybraną końcówką i udekoruj tartoletki wg uznania. Ganache w tej postaci nie wymaga miksowania, jednocześnie jest dość gęste.
Pamiętaj, że rodzaj użytej czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku ganache. Im bardziej gorzka, tym mocniejszy smak i gęsty ganache. Więcej mlecznej spowoduje, że ganache będzie bardziej miękki.
Smacznego!