Wizyta w Pytaniu na śniadanie i orzeźwiające Arbuzady

Bardzo miła wizyta w Pytaniu na Śniadanie spowodowała, że przez cały dzień piłam arbuzady. Jeśli Ci gorąco, chcesz się schłodzić ale i słusznie nawodnić, polecam arbuza i wszystko, co z niego można wyczarować. Zapraszam na post i relację z wizyty w PnŚ.

Wszyscy zapewne wiedzą, że arbuz składa się prawie w 100% z wody. Oczywiście ma wiele wartości odżywczych, dużo witaminy C, potasu, działa orzeźwiająco i doskonale sprawdza się na upały. Jest alternatywą dla wody kokosowej, która jest naturalnym izotonikiem i często jest używana po treningu, by zregenerować zmęczone mięśnie. Tak też działa arbuz (według najnowszych badań). Oczywiście każdy wybiera to, co lubi. Dziś przepisy na dwie arbuzady bez alkoholu. Jeśli tylko macie ochotę, dolejcie do nich co uważacie za stosowne i co lubicie. Zamiast toniku wlejcie Gin (polecam), a zamiast gazowanej wody Prossecco.

Arbuzada mocno orzeźwiająca z sokiem z ogórka
80 ml soku z arbuza
40 ml soku z ogórka
5ml grenadiny
20 ml syropu miętowego

do uzupełnienia tonic – około 150ml (do smaku)

dekoracja: 10ml soku z cytryny, drobny cukier, kawałek arbuza, liście mięty

Arbuza pokrój na kawałki, zblenduj i przetrzyj przez sitko. Ogórka obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, zblenduj i przetrzyj przez sitko. Połącz sok z arbuza z sokiem z ogórka i grenadiną.
Wyciśnij sok z cytryny i wysyp na płaski talerzyk cukier. Zanurz brzegi kieliszka w soku a następnie w cukrze. Wsyp do kieliszka skruszony lód. Dolej na początek 40 ml tonicu i na środek wylej syrop miętowy. Całość uzupełnij arbuzadą i dolej tyle toniku, ile lubisz. Udekoruj kawałkiem arbuza i gałązkami mięty.

Arbuzada egzotyczna
120ml soku z arbuza
60ml soku z limonki 
40ml soku z ananasa
40ml wody kokosowej
10ml grendiny
woda gazowana do uzupełnienia

dekoracja: 10ml soku z cytryny, sól, kawałek ananasa, truskawki, borówki, liście mięty
kostki lodu, orchidea (opcjonalnie)

Arbuza pokrój na kawałki, zblenduj i przetrzyj przez sitko. Połącz sok z arbuza z sokiem z ananasa, limonki, grendiną i wodą kokosową. Wymieszaj.
Wyciśnij sok z cytryny i wysyp na płaski talerzyk cukier. Zanurz brzegi kieliszka w soku a następnie w soli. Wsyp do kieliszka kawałki lodu i owoce: truskawki i borówki. Całość uzupełnij arbuzadą i dolej tyle wody gazowanej, ile lubisz. Udekoruj kawałkiem świeżego ananasa, truskawką i gałązkami mięty a jeśli możesz orchideą.

Poniżej link do mojej wizyty w PnŚ – zapraszam do obejrzenia:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/48520751/orzezwiajace-drinki-z-arbuza-nie-tylko-na-upal

Jeśli podobał Ci się wpis, podaj dalej, udostępnij, zostaw komentarz.

Smacznego i lekkich upałów życzę, niech nie bedą zbyt uciążliwe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *